Kurser/Föreläsningar


Kurser våren/sommaren 2019

Torsdag 7 februari kl. 18 kommer jag att hålla en föreläsning om japansk vävning och färgning på Gotlands konstmuseum, S:t Hansgatan 21 i Visby.

Lördag 9 februari, kl. 10-16 kommer jag att hålla en workshop i japansk shibori-färgning på Gotlands folkhögskola i Hemse, i arrangemang av
Textil Gotland.

Söndag 10 februari, kl. 10-14 håller jag en workshop i medeltida spinning för vävning på Gotlands konstmuseum för föreningen
Gotlands vävare.

Den 15-17 februari finns jag på
Sy- och Hantverksfestivalen, i Gudruns ullbods monter. Kom gärna och prova spinnrockar och diskutera textil! 

Den 1-3 mars håller jag kurser på
Fårfesten i Kil! Fredag 1 mars så håller jag kurs i återbruk vid spinnrocken, kl. 14-17.Lördag 2 mars håller jag kurs i att spinna för vävning, kl. 10.30-17.

Den 9-10 mars håller jag spinnkurs hos 
Kultur och utveckling hemslöjd i Jönköping. För anmälan och mer info, kontakta Kerstin Ydreborg.

Den 23-24 mars håller jag en av våra mycket populära kurshelger hos
Gudruns Ullbod i Enköping. Kursen riktar sig både till spinnare och vävare och lämpar sig såväl till nybörjare som till mer avancerade. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat. För mer info och anmälan, kontakta Suzanne Mellgren.

Den 6-7 april håller jag en av våra mycket populära kurshelger hos Gudruns Ullbod i Enköping. Kursen riktar sig både till spinnare och vävare och lämpar sig såväl till nybörjare som till mer avancerade. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat. För mer info och anmälan, kontakta Suzanne Mellgren.

Den 27-28 april håller jag en av våra mycket populära kurshelger hos Gudruns Ullbod i Enköping. Kursen riktar sig både till spinnare och vävare och lämpar sig såväl till nybörjare som till mer avancerade. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat. För mer info och anmälan, kontakta Suzanne Mellgren.

Den 4-5 maj håller jag en av våra populära kurshelger hos Gudruns Ullbod i Enköping. Kursen riktar sig både till spinnare och vävare och lämpar sig såväl till nybörjare som till mer avancerade. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat. För mer info och anmälan, kontakta Suzanne Mellgren.

Den 7 maj föreläser jag om japansk kasurivävning hos Uppland-Sörmlands Vävare (Riksvävarna) i Stockholm. För anmälan och frågor, kontakta Åsa Pers Lindeborg.

Den 11-12 maj håller jag vävkurs med tema kasuri på Charlottendals gård utanför Borås.
Kasuri, den japanska tekniken där man knyter om trådar som man sedan färgar, för att ett mönster sedan ska uppstå i väven, är en mycket gammal teknik. 
Kursen vänder sig både till nybörjare men också mer vana vävare, som vill få en introduktion till tekniken. Under kursen arbetar vi med grindvävstolar, men tekniken gå enkelt att överföra till en stor golvvävstol också. 
I kursen ingår en kort historik, genomgång av olika typer av kasuri och hur de utförs tekniskt, både vad gäller uppsättning och vävning samt ett provprojekt som vi genomför under kursen.
För mer info och anmälan, kontakta Marja van Halteren.

Den 14-16 juni undervisar jag spinning och vävning på Stickfest på Öland, ett event som arrangeras av Ullcentrum, på Hornsjöns pensionat.Mer info kommer längre fram.

Den 8-12 juli håller jag en kurs i att sticka för vävning och stickning på Sätergläntan i Dalarna. Under den här kursen kommer vi analysera och arbeta med olika sätt att spinna garn på, både för vävning och för stickning, och hur dessa två textila tekniker ställer olika krav på den tråd vi som spinnare producerar. För mer info och anmälan, se Sätergläntan.

Den 31 juli-4 augusti finns jag som kursledare på Stick- och spinnstämman på Gotland. Där kommer jag hålla kurser i att spinna för vävning och i kasurivävning på grindvävstol. För mer info, se Gotlands Museum