KURSER/FÖRELÄSNINGAR
 

SOMMAREN/HÖSTEN 2019

Den 14-16 juni undervisar jag spinning och vävning på Stickfest på Öland, ett event som arrangeras av Ullcentrum, på Hornsjöns pensionat.

Den 8-12 juli håller jag en kurs i att sticka för vävning och stickning på Sätergläntan i Dalarna. Under den här kursen kommer vi analysera och arbeta med olika sätt att spinna garn på, både för vävning och för stickning, och hur dessa två textila tekniker ställer olika krav på den tråd vi som spinnare producerar. För mer info och anmälan, se Sätergläntan.

Den 31 juli-4 augusti finns jag som kursledare på Stick- och spinnstämman på Gotland. Där kommer jag hålla kurser i att spinna för vävning och i kasurivävning på grindvävstol. För mer info, se Gotlands Museum

Den 9-10 augusti finns jag på Ullmarknaden i Österbybruk, som arrangeras av Upplandsmuseet. Här kommer jag att hålla kurser i japansk sashiko och i att spinna på slända. Se ullmarknadens hemsida för mer info.

Den 24-25 augusti finns jag på Skansen i Stockholm, där jag kommer att ingå i juryn för spinntävlingen Spinnrocka loss!, som arrangeras av Slöjd Stockholm i samarbete med Skansen. Se spinntävlingens hemsida för mer info.

Den 30 augusti till 8 september befinner jag mig i Ashburton, Nya Zeeland, där jag kommer arbeta med en av världens största spinnrocks- och vävstolstillverkare, Ashford Wheels & Looms under en väldigt spännande vecka.

Den 11 september finns jag på
Nordiska museet, där jag kommer prata om tweed, hur man spinner tweedgarn och hur man väver tweed, tillsammans med Erika Åberg och Frida Arnqvist Engström från podden Görbart.

Den 12 september undervisar jag spånad vid Textilvetenskapen, Konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala Universitet.

Den 14-15 september håller jag en av våra populära spinn- och vävkurser hos Gudruns Ullbod utanför Enköping. Kurserna lämpar sig både för nybörjaren och för den mer vana spinnaren eller vävaren. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat. För mer info, kontakta
Suzanne Mellgren Gudruns Ullbod.

Den 30 september gästföreläser jag om vävda strukturer vid Beckmans Designhögskola i Stockholm, ett föredrag om hur olika bindningar och tekniker påverkar tygets olika egenskaper.

Den 9 oktober föreläser jag om japansk kasurivävning för Riksvävarnas region Uppland-Sörmlands Vävare i Stockholm.
För mer info, kontakta
Åsa Pers Lindeborg.

Den 11-13 oktober arrangerar Gudruns Ullbod en inspirationshelg i Stockholm, tillsammans med Erika Åberg och mig. Vi träffas precis söder om söder i Stockholm och spenderar en hösthelg med att fördjupa oss i färg, form och fibrer. Erika och jag föreläser, berättar om resor, textil inspiration och tradition. Det blir textila samtal, inspirationspass varvat med workshops! Färg- och mönsterpromenad i närområdet med Erika där du hittar mönster och färger att använda i broderi, vävning eller stickning. Möjlighet att prova på spånad och väva på rigid heddle loom. Vi tittar på olika ullkvaliteter, pratar färgning och kanske färgar vi lite.
Anmälan sker till
Suzanne Mellgren och på Gudruns Ullbod finns mer information.

Den 25-27 oktober finns jag på Sy- och Hantverksfestivalen i Stockholm

Den 30 oktober håller Annkristin Hult, nationell utvecklare på Nämnden för hemslöjdsfrågor och jag föreläsningen EN RESA I TWEED i Knutby.
Mer info finns hos
KUF - Kultur Knutby.

Den 6 november undervisar jag i japansk sashiko på Slöjdsalong: Remake på Kulturhuset i Kungsängen. Sashiko har sitt ursprung i "boro", japanska textilier som är lagade på ett förhållandevis enkelt men snyggt sätt. Med enkla stygn bygger du upp en hållbar lagning som också kan vara diskret eller dekorativ.
Ta med: ett trasigt plagg, ett par jeans eller en skjorta (ej elastiska tyger)
För mer info, kontakta konstansvarig
Anna Sjunnesson eller se Upplands-Bro kommuns hemsida.

OBS! Inställt!

Den 9-10 november håller jag min spinnkurs "Spinn med färg!" hos Slöjd Stockholm. I den här kursen pratar vi om olika sätt att som handspinnare arbeta med färg, allt från hur man på ett enkelt sätt färgar ullen man vill spinna, till hur man kan skapa de mest komplexa färgsättningarna på olika sätt vid spinnrocken. För mer info, se Slöjd Stockholms kalendarium.

Den 16-17 november håller jag en av våra populära spinn- och vävkurser hos Gudruns Ullbod utanför Enköping. Kurserna lämpar sig både för nybörjaren och för den mer vana spinnaren eller vävaren. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat.
För mer info, kontakta
Suzanne Mellgren Gudruns Ullbod
VÅREN 2020

Den 18 januari föreläser jag om ull, ullhantering, spinning och vävning i Karlstad. För mer info, kontakta Carina Olsson, hemslöjdskonsulent på Region Värmland.

Den 22 januari håller jag en slöjdonsdag med tema Grindväv: introduktion hos Gudruns Ullbod utanför Enköping. Kom och lär dig mer om den förträffliga grindväven, som kan användas till allt från enkla nybörjarvävar till mer avancerade projekt! Vi lär oss om uppsättning av väv i en grindvävstol och tittar på olika projekt som man enkelt kan göra hemma.
För mer info, kontakta Suzanne Mellgren på Gudruns Ullbod.

Den 14-16 februari finns jag på Sy- & Hantverksfestivalen i Stockholm. Mer info senare.

Den 19 februari håller jag en slöjdonsdag med tema Grindväv: plockade tekniker hos Gudruns Ullbod utanför Enköping. Den här onsdagen lär vi oss om plockade tekniker och dubbelväv på grindvävstol. Med enkla redskap kan man i en grindvävstol väva ett tyg som är dubbelt så brett som vävstolen, i sk. dubbelväv. Vi lär oss också om plockade tekniker som karelsk spets och våffelväv.
För mer info, kontakta Suzanne Mellgren på Gudruns Ullbod.

Den 29 februari till 1 mars finns jag på Fårfesten i Kil. Mer info senare.

Den 7-8 mars håller jag en av våra populära spinn- och vävkurser hos Gudruns Ullbod utanför Enköping. Kurserna lämpar sig både för nybörjaren och för den mer vana spinnaren eller vävaren. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat.
För mer info, kontakta Suzanne Mellgren på Gudruns Ullbod.

Den 11 mars håller jag en slöjdonsdag med tema Skaftvävstol: introduktion hos Gudruns Ullbod utanför Enköping. Kom och lär dig hur en traditionell vävstol fungerar! Vi går igenom hur en vävstol är uppbyggd, och vad man bör tänka på vid köp av vävstol samt vad man kan väva på olika sorters vävstolar.
För mer info, kontakta Suzanne Mellgren på Gudruns Ullbod.

Den 21-22 mars håller jag spinnkurs i Jönköping! Mer info kommer snart!

Den 28-29 mars håller jag en kurs i sashiko och japansk återbrukskultur i Uppsala. Mer info kommer snart!

Den 4-5 april håller jag en av våra populära spinn- och vävkurser hos Gudruns Ullbod utanför Enköping. Kurserna lämpar sig både för nybörjaren och för den mer vana spinnaren eller vävaren. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat.
För mer info, kontakta Suzanne Mellgren på Gudruns Ullbod.

Den 15 april håller jag en slöjdonsdag med tema Bindningslära hos Gudruns Ullbod utanför Enköping. Kom och gå en kurs i bindningslära! Lär dig hur man enkelt kan rita egna mönster och hur trådarna tillsammans skapar en textil. Genom praktiska övningar får du lära dig om de tre grundbindningarna tuskaft, kypert och satin och hur dessa kan utvecklas och varieras. Utveckla din vävning och våga designa själv!
För mer info, kontakta Suzanne Mellgren på Gudruns Ullbod.

Den 9-10 maj håller jag en av våra populära spinn- och vävkurser hos Gudruns Ullbod utanför Enköping. Kurserna lämpar sig både för nybörjaren och för den mer vana spinnaren eller vävaren. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat.
För mer info, kontakta Suzanne Mellgren på Gudruns Ullbod.

Den 13 maj håller jag en slöjdonsdag med tema Uppsättning hos Gudruns Ullbod utanför Enköping. Lär dig hur du enkelt kan sätta upp en väv i en golvvävstol på egen hand! Med enkla redskap som finns i hemmet kan man själv dra på och sätta upp en väv i även en stor golvvävstol. Vi reder ut vad som är viktigt och inte vid uppsättningen, och lär oss om hur vi ska översätta en vävnota till uppsättningen i vävstolen.
För mer info, kontakta Suzanne Mellgren på Gudruns Ullbod.