Kurser/Föreläsningar


Kurser sommaren/hösten 2019

Den 14-16 juni undervisar jag spinning och vävning på Stickfest på Öland, ett event som arrangeras av Ullcentrum, på Hornsjöns pensionat.Mer info kommer längre fram.

Den 8-12 juli håller jag en kurs i att sticka för vävning och stickning på Sätergläntan i Dalarna. Under den här kursen kommer vi analysera och arbeta med olika sätt att spinna garn på, både för vävning och för stickning, och hur dessa två textila tekniker ställer olika krav på den tråd vi som spinnare producerar. För mer info och anmälan, se Sätergläntan.

Den 31 juli-4 augusti finns jag som kursledare på Stick- och spinnstämman på Gotland. Där kommer jag hålla kurser i att spinna för vävning och i kasurivävning på grindvävstol. För mer info, se Gotlands Museum

Den 9-10 augusti finns jag på Ullmarknaden i Österbybruk, som arrangeras av Upplandsmuseet. Här kommer jag att hålla kurser i japansk sashiko och i att spinna på slända. Se ullmarknadens hemsida för mer info.

Den 24-25 augusti finns jag på Skansen i Stockholm, där jag kommer att ingå i juryn för spinntävlingen Spinnrocka loss!, som arrangeras av Slöjd Stockholm i samarbete med Skansen. Se spinntävlingens hemsida för mer info.

Den 30 augusti till 8 september befinner jag mig i Ashburton, Nya Zeeland, där jag kommer arbeta med en av världens största spinnrocks- och vävstolstillverkare, Ashford Wheels & Looms under en väldigt spännande vecka. Mer info om detta under sommaren.

Den 11 september finns jag på Nordiska museet, där jag kommer prata om tweed, hur man spinner tweedgarn och hur man väver tweed, tillsammans med Erika Åberg och Frida Arnqvist Engström från podden Görbart. Mer info under sommaren.

Den 12 september undervisar jag spånad vid Textilvetenskapen, Konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala Universitet.

Den 14-15 september håller jag en av våra populära spinn- och vävkurser hos Gudruns Ullbod utanför Enköping. Kurserna lämpar sig både för nybörjaren och för den mer vana spinnaren eller vävaren. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat. För mer info, kontakta Suzanne MellgrenGudruns Ullbod.

Den 9 oktober föreläser jag om japansk kasurivävning för Riksvävarnas region Uppland-Sörmlands Vävare i Stockholm. För mer info, kontakta Åsa Pers Lindeborg.

Den 11-13 oktober arrangerar Gudruns Ullbod en inspirationshelg i Stockholm, tillsammans med Erika Åberg och mig. Vi träffas precis söder om söder i Stockholm och spenderar en hösthelg med att fördjupa oss i färg, form och fibrer. Erika och jag föreläser, berättar om resor, textil inspiration och tradition. Det blir textila samtal, inspirationspass varvat med workshops! Färg- och mönsterpromenad i närområdet med Erika där du hittar mönster och färger att använda i broderi, vävning eller stickning. Möjlighet att prova på spånad och väva på rigid heddle loom. Vi tittar på olika ullkvaliteter, pratar färgning och kanske färgar vi lite. 
Kurshelgen kostar 3500 kr - lunch och fika ingår. Skicka din intresseanmälan till Gudruns Ullbod före den 1/7 så får du ett detaljerat program och första tjing på att anmäla dig. Anmälan sker till Suzanne MellgrenGudruns Ullbod - är det några platser kvar går vi ut med mer information då!

Den 25-27 oktober finns jag på Sy- och Hantverksfestivalen i Stockholm. Mer info kommer under sommaren.

Den 30 oktober föreläser Annkristin Hult, nationell utvecklare på Nämnden för hemslöjdsfrågor och jag om att spinna och väva tweed i Knutby. Mer info under sommaren.

Den 9-10 november håller jag min spinnkurs "Spinn med färg!" hos Slöjd Stockholm. I den här kursen pratar vi om olika sätt att som handspinnare arbeta med färg, allt från hur man på ett enkelt sätt färgar ullen man vill spinna, till hur man kan skapa de mest komplexa färgsättningarna på olika sätt vid spinnrocken. För mer info, se Slöjd Stockholms kalendarium.

Den 16-17 november håller jag en av våra populära spinn- och vävkurser hos Gudruns Ullbod utanför Enköping. Kurserna lämpar sig både för nybörjaren och för den mer vana spinnaren eller vävaren. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat. För mer info, kontakta Suzanne MellgrenGudruns Ullbod.
 

Kurser våren/sommaren 2019

Torsdag 7 februari kl. 18 kommer jag att hålla en föreläsning om japansk vävning och färgning på Gotlands konstmuseum, S:t Hansgatan 21 i Visby.

Lördag 9 februari, kl. 10-16 kommer jag att hålla en workshop i japansk shibori-färgning på Gotlands folkhögskola i Hemse, i arrangemang av
Textil Gotland.

Söndag 10 februari, kl. 10-14 håller jag en workshop i medeltida spinning för vävning på Gotlands konstmuseum för föreningen
Gotlands vävare.

Den 15-17 februari finns jag på
Sy- och Hantverksfestivalen, i Gudruns ullbods monter. Kom gärna och prova spinnrockar och diskutera textil! 

Den 1-3 mars håller jag kurser på
Fårfesten i Kil! Fredag 1 mars så håller jag kurs i återbruk vid spinnrocken, kl. 14-17.Lördag 2 mars håller jag kurs i att spinna för vävning, kl. 10.30-17.

Den 9-10 mars håller jag spinnkurs hos 
Kultur och utveckling hemslöjd i Jönköping. För anmälan och mer info, kontakta Kerstin Ydreborg.

Den 23-24 mars håller jag en av våra mycket populära kurshelger hos
Gudruns Ullbod i Enköping. Kursen riktar sig både till spinnare och vävare och lämpar sig såväl till nybörjare som till mer avancerade. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat. För mer info och anmälan, kontakta Suzanne Mellgren.

Den 6-7 april håller jag en av våra mycket populära kurshelger hos Gudruns Ullbod i Enköping. Kursen riktar sig både till spinnare och vävare och lämpar sig såväl till nybörjare som till mer avancerade. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat. För mer info och anmälan, kontakta Suzanne Mellgren.

Den 27-28 april håller jag en av våra mycket populära kurshelger hos Gudruns Ullbod i Enköping. Kursen riktar sig både till spinnare och vävare och lämpar sig såväl till nybörjare som till mer avancerade. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat. För mer info och anmälan, kontakta Suzanne Mellgren.

Den 4-5 maj håller jag en av våra populära kurshelger hos Gudruns Ullbod i Enköping. Kursen riktar sig både till spinnare och vävare och lämpar sig såväl till nybörjare som till mer avancerade. För spinnare ingår moment som ullsortering, -tvätt, kardning och kamning samt en rad olika spinntekniker. För vävare ingår enklare bindningslära, garnberäkning, uppsättning av väv i grindvävstol och olika tekniker för vävning och efterbehandling. Här finns också möjlighet att arbeta med japansk "kasuri", det som vi i Sverige ofta kallar ikat. För mer info och anmälan, kontakta Suzanne Mellgren.

Den 14-16 juni undervisar jag spinning och vävning på Stickfest på Öland, ett event som arrangeras av Ullcentrum, på Hornsjöns pensionat.Mer info kommer längre fram.

Den 8-12 juli håller jag en kurs i att sticka för vävning och stickning på Sätergläntan i Dalarna. Under den här kursen kommer vi analysera och arbeta med olika sätt att spinna garn på, både för vävning och för stickning, och hur dessa två textila tekniker ställer olika krav på den tråd vi som spinnare producerar. För mer info och anmälan, se Sätergläntan.

Den 31 juli-4 augusti finns jag som kursledare på Stick- och spinnstämman på Gotland. Där kommer jag hålla kurser i att spinna för vävning och i kasurivävning på grindvävstol. För mer info, se Gotlands Museum